Kinkhoestvaccinatie

Kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen

Omdat er veel vragen komen over de vaccinatie van kinkhoest aan zwangere vrouwen willen we jullie graag wat meer informatie geven over de stand van zaken op dit moment:

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die ernstige hoestbuien kan veroorzaken. Het is vooral gevaarlijk voor jonge baby’s die nog niet zijn gevaccineerd of nog onvoldoende prikken hebben gehad. Een goede manier om pasgeboren baby’s tegen kinkhoest te beschermen is door het vaccineren van zwangere vrouwen. Hoewel bescherming voor kinkhoest is opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma voor kinderen en de meesten van jullie vroeger gevaccineerd zullen zijn, komt de ziekte nog frequent voor in Nederland.

Om jonge baby’s te beschermen tegen kinkhoest heeft de Gezondheidsraad eind 2015 het advies uitgebracht om zwangere vrouwen in het derde trimester van hun zwangerschap een inenting tegen kinkhoest aan te bieden. Op dit moment ligt er een voorstel bij VWS om zwangere vrouwen in te enten tegen kinkhoest. De minister heeft hierover nog geen besluit genomen. Om die reden is nog geen landelijk advies beschikbaar over de invoering van maternale vaccinatie.

Meer informatie kun je lezen op de website van het RIVM.

Als je graag gevaccineerd wilt worden in de zwangerschap kun je contact opnemen met de GGD IJsselland.
Het beste moment om je te laten vaccineren is als je tussen 28 en 32 weken zwanger bent. Je kunt een afspraak maken voor de kinkhoestvaccinatie door tussen 09:00 en 12:00 te bellen naar de afdeling Reizigerszorg 038 – 428 16 33. Het vaccin wordt niet vergoed door de verzekering en kost bij GGD IJsselland 58 euro (inclusief consultkosten).