Hielprik
Wanneer je binnen 3 werkdagen aangifte van geboorte doet, wordt je kind opgenomen in de entadministratie. Na de geboorteaangifte volgt de hielprik vanzelf. Je hoeft daar verder niets voor te doen. Lees meer.

Ongeveer op de vijfde dag in je kraambed komt een screener van de GGD bij je aan huis. Er worden een paar druppels bloed uit de hiel van je kindje afgenomen. In een laboratorium wordt het dan onderzocht op een aantal zeldzame erfelijke ziektes: schildklierziekten, taaislijmziekte, ziekte van de bijnier en een aantal stofwisselingsziekten.

Deelname aan de hielprik is vrijwillig. Voordat de hielprik wordt uitgevoerd, wordt eerst uw toestemming gevraagd.

Gehoorscreening
In de eerste week na de geboorte krijgt je kindje een gehoortest. Vaak valt het samen met de hielprik. Met deze test wordt gemeten of je kindje genoeg hoort om later goed te leren spreken. Je kind krijgt een klein, zacht dopje in het oor, aan beide oren. Het duurt een paar minuten. Goed gehoor is belangrijk voor de ontwikkeling van de taal en het goed leren praten. Als een kind niet goed heeft leren praten, kan dat grote gevolgen hebben voor de ontwikkeling. Een kind heeft namelijk taal nodig om op school te kunnen leren en om bijvoorbeeld sociale contacten te kunnen leggen.

Hoe eerder een slecht gehoor wordt ontdekt, hoe sneller je kind kan worden behandeld. De gevolgen voor het kind blijven hierdoor zo beperkt mogelijk.
Postnatale screening