Voorbereiding
De meeste bevallingen verlopen volgens dezelfde stappen of fases. Hier kun je je voor je bevalling al op voorbereiden. Een goede voorbereiding op je bevalling kan angst en onzekerheid wegnemen en zo kun je je beter ontspannen tijdens de bevalling. Om je voor te bereiden op je bevalling kun je zelf veel doen:
Ga op zoek naar informatie, vraag ons als verloskundigen alles wat je weten wilt. Volg een zwangerschapscursus, lees boeken over bevallen, kom naar een voorlichtingsavond, bespreek je angsten en onzekerheden, maak een geboorteplan.
Je zult merken dat je in de loop van je zwangerschap met steeds meer vertrouwen je bevalling tegemoet gaat. Het allerbelangrijkste: vertrouw op jezelf en je lichaam. Je kunt het!

Bevalling

Tussen de 37ste en 42ste week van je zwangerschap mag je bevallen. Wanneer precies het moment aanbreekt van je bevalling is afwachten en spannend. Elke bevalling is anders, ook al ben je al eerder een keer bevallen. Ook beleeft iedere vrouw het op haar eigen manier.

Bevallen voorbereiden

Bevalhoudingen
Tijdens het opvangen van de ontsluitingsweeën kun je het beste regelmatig van houding wisselen. Als je dat doet heb je minder pijn tijdens de bevalling en ook duurt de bevalling korter. Goed dus om hier van te voren je al wat in te verdiepen. Er zijn heel veel verschillende houdingen mogelijk.
Ook tijdens het persen is het goed om regelmatig van houding te wisselen. Je kunt liggend in bed bevallen, op je zij, op handen en knieën, staand, gehurkt, op de baarkruk.. Er zijn veel mogelijkheden. Doe vooral dat wat bij jou past en kies de houding die je prettig vind. Maar ook hier geldt; wissel je houding af, dan zien we het beste resultaat en zal de persfase ook korter duren.

Voordelen van rechtop (staan of zittend) bevallen tegenover liggend bevallen:
• Je voelt minder pijn tijdens de weeën
• Je hebt minder behoefte aan medicijnen tegen de pijn
• De bevalling duurt korter dan wanneer je veel ligt
• Je hebt meer controle. Je voelt je minder afhankelijk dan wanneer je op bed ligt.
• Het persen is minder pijnlijk en gaat gemakkelijker en duurt minder lang
• De kans op inknippen of een vacuümpomp is kleiner
• Vrouwen ‘schamen’ zich minder in deze houdingen
Lees meer over welke houdingen kunnen en welke houding bij jou past.

Omgaan met pijn
Bevallingspijn is een effectieve pijn omdat ze ervoor zorgt dat je lichaam zich klaarmaakt voor de bevalling. Je lichaam reageert meteen op bevallingspijn door zelf endorfine aan te maken, een stofje dat zorgt dat je minder pijn voelt. Angst of spanning belemmert de aanmaak van endorfine. Daarom is het belangrijk zo ontspannen en comfortabel mogelijk te zijn tijdens je bevalling.
Met de pijn van de bevalling kun je het beste omgaan door je zo veel mogelijk te ontspannen, op je ademhaling te letten, zorgen voor een rustige omgeving en zorgen voor lieve mensen om je heen.
Iedere vrouw heeft een andere pijngrens. Of je de pijn nog aankunt, kan je zelf het beste inschatten. Mocht je behoefte hebben aan pijnstilling, dan zijn er mogelijkheden met en zonder medicatie. Voor pijnstilling mét medicatie verwijzen we je naar de gynaecoloog omdat dit alleen gegeven kan worden in het ziekenhuis. In Zwolle zijn de mogelijkheden:
– PCA (Remifentanil), ook wel pijnpompje óf
– EDA (epidurale analgesie), ook wel ruggenprik.
Voor meer informatie verwijzen we je naar: deverloskundige.nl of isala.nl.

Houding voor bevallen

Geboorteplan
Vooraf aan je bevalling kun je al aangeven wat jullie persoonlijke wensen zijn ten aanzien van de bevalling door een geboorteplan te schrijven.

Plaats bevalling
Als er geen medische reden is om in het ziekenhuis te bevallen kun je kiezen of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen. Al deze plekken zijn veilig. Het is van belang dat jullie bevallen op de plek die jullie het prettigst vinden.
Als je denkt dat je huis niet geschikt is om thuis te bevallen overleg dit met ons.

Badbevalling
Wij hebben veel ervaring met begeleiden van bad bevallingen en staan hier ook positief tegenover.
Bevallen in bad wordt door veel vrouwen als positief ervaren. Door het warme water kun je de weeën beter opvangen en ontspannen als de wee weer weg is. Je hebt ook meer de regie over je eigen bevalling, en ervaart minder pijn door het warme water. Daarnaast kun je in bad ook je eigen houding aannemen en dit ook afwisselen. Voordelen van een badbevalling zijn met name de ontspannende en verzachtende werking: de bevalling verloopt daardoor vaak wat minder pijnlijk en. Voor de baby is de overgang naar onze wereld meer geleidelijk. In het water voelt het nog geen kou en worden de lichtprikkels gedempt.
Voor een badbevalling thuis kun je een bad huren of kopen. Bij ons kun je ook een bevalbad huren. Vraag bij ons naar de mogelijkheden en prijzen!


Geboorteplan bevallen