Bevallen in bad wordt door veel vrouwen als positief ervaren. Het water geeft ze steun en ze kunnen de steeds sterker wordende weeën beter opvangen. Ook tussen de weeën door gaat ontspannen beter, waardoor er meer energie overblijft voor de geboorte. Wij willen je als verloskundigen de mogelijkheid bieden om in bad te bevallen en werken hier graag aan mee.

De voordelen van een badbevalling op een rijtje:
• Ontspannende werking: hoe meer je ontspant, hoe meer endorfine je lichaam aanmaakt. Deze natuurlijke pijnstiller zorgt dat je de weeën beter op kunt vangen. Hierdoor verloopt de ontsluiting over het algemeen sneller.

• Verzachtende werking. Het warme water werkt als een natuurlijke manier van pijnbestrijding. Een badbevalling wordt aangeraden als je rugklachten, bekkeninstabiliteit, en of andere lichamelijke ongemakken ervaart.

• Bewegingsvrijheid: In het water kan je gemakkelijk bewegen en van houding wisselen. Daarnaast kun je in elke houding zachtjes wiegen, wat het makkelijker maakt je bekkengebied te ontspannen en los te laten.

• Afgebakende ruimte: Het bad is jouw ruimte. Comfortabel, warm en veilig.

• Geleidelijke overgang: Voor de baby is de overgang naar onze wereld meer geleidelijk. In het water voelt het nog geen kou en worden de lichtprikkels gedempt.

Goed om te weten:
Voor een badbevalling thuis kun je een bad huren of kopen. Vanaf 37 weken zwangerschap moet het bad bij je thuis staan. In je eigen bad kun je prima weeën opvangen. Maar het is niet altijd geschikt om de baby in geboren te laten worden. Vaak is de ruimte en daarmee het aantal houdingen beperkt en kun je vaak de benen niet goed wijd maken tijdens het persen.

Vanaf 1 juni 2019 is het ook mogelijk om in de Isala kliniek in bad te bevallen! Vraag bij ons meer informatie als je daarin geïnteresseerd bent.

Bevallen in bad is alleen mogelijk als alles goed is met jou en de baby en het medisch verantwoord is. Pin je daarom niet vast op een waterbevalling. Zie het als één van de vele mogelijkheden die tot je beschikking staan als de situatie het toelaat.

Stap pas in het bad als de weeën zwaarder worden. Aangeraden wordt zo rond 5 cm in bad te gaan. Dan kan het ontspannende en pijn verlichtende effect van water optimaal zijn werk doen.

Als je vliezen al gebroken zijn mag je pas in bad wanneer je sterke weeën hebt. Overleg in deze situatie voor je in bad stapt altijd eerst met ons.

Oefen samen van te voren met het opzetten, vullen en legen van het bad.

Benodigdheden
Om in bad te kunnen bevallen meet je een geschikt bevalbad hebben.

Bij ons kun je terecht voor het huren van een bevalbad. Het pakket dat je huurt bestaat uit een bevalbad, een elektrische opblaaspomp, een dompelpomp om het water na gebruik uit het bad te pompen, meerdere universele kraankoppelstukken en een badthermometer om de temperatuur van het badwater goed in de gaten te kunnen houden.

Daarnaast kun je bij ons een persoonlijk pakket kopen die we niet verhuren, maar verkopen vanwege de hygiëne. Deze bestaat uit: een nieuwe hygiënische binnenhoes, een nieuw schepnetje en een nieuwe niet-giftige waterslang van 10 meter.

Daarnaast krijg je bij het bad een duidelijke Nederlandstalige handleiding.

Wij zorgen zelf voor lange handschoenen.

Daarnaast is het handig om:
• Een bed naast het bad te hebben staan vanwege de mogelijkheid tijdens of na de bevalling uit bad te kunnen gaan
• Voldoende handdoeken en eventueel een badjas bij de hand te hebben
 
Meer informatie:
www.bevallingsbaden.nl
www.primabevallen.nl
www.oerbron.nl
www.waterooievaar.nl

Ongeveer 2 keer per jaar houden wij een informatie-avond over in bad bevallen. Volg ons hiervoor op Facebook.

Badbevalling