Tijdens de zwangerschap en bevalling vinden grote lichamelijke en geestelijke veranderingen plaats. Deze veranderingen kunnen gepaard gaan met stress, onzekerheid en zorgen. Depressie en angstklachten tijdens de zwangerschap komen regelmatig voor, maar toch wordt dit onderwerp nog vaak als taboe ervaren.

Van belang is om je klachten te herkennen en wél te bespreken. In eerste instantie met mensen in je omgeving, maar zo nodig ook met ons of met je huisarts. Wij willen je hier graag bij ondersteunen en samen met jou kijken of je klachten bij de zwangerschap horen of dat verdere hulp nodig is.

Heb je je vorige zwangerschap en of bevalling erg heftig of zelfs als traumatisch ervaren, en kijk je daardoor erg tegen de bevalling op, dan raden wij je aan dit ook met ons te bespreken, zodat we samen een goed plan kunnen maken voor je zwangerschap en de komende bevalling. Eventueel kunnen wij je verwijzen naar iemand die je nog beter kan helpen hierbij.

Eventueel kunnen we je verwijzen naar de POP poli in de Isala. Je kunt daar terecht voor extra psychische begeleiding. Vaak is het mogelijk om wat extra psychische steun via de POP poli te krijgen en de verloskundige controles bij ons te houden. Veel vrouwen ervaren het als erg prettig dat ze de verloskundige zorg juist bij een verloskundige in een klein team krijgen, zodat ze niet te veel gezichten zien en persoonlijke zorg op maat kunnen krijgen.

Welke begeleiding bij jou past bespreken we met jullie persoonlijk!


Psychisch welbevinden