Als je zwanger wilt worden, is het advies om dagelijks 0,4 of 0,5 microgram (mgr) foliumzuur te slikken, ongeacht hoeveel foliumzuur je via je eten binnenkrijgt. Het is goed om hier al vroeg mee te beginnen, liefst al vanaf 4 weken vóór de mogelijke bevruchting.

Extra inname van foliumzuur voor en in de eerste 10 weken van de zwangerschap verkleint de kans op afwijkingen bij de baby zoals een neuraal-buisdefect (NBD): dat is een open ruggetje, een hazenlip en een open gehemelte.

Na de 10e week van de zwangerschap hoef je geen foliumzuur meer te slikken, maar het kan geen kwaad als je er wel mee doorgaat.

Als je ontdekt dat je zwanger bent en je hebt nog geen foliumzuur gebruikt, dan raden we aan daar alsnog mee te starten, tot ook de eerste 10 weken.

Foliumzuur is zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek en de drogist.

Tip:
De foliumzuur die je in veel supplementen koopt is een synthetische vorm van vitamine B 11. Het kost je lichaam veel moeite om deze foliumzuur om te zetten naar de actieve vorm. Hierdoor kan ophoping plaatsvinden. Folaat is de natuurlijke vorm van vitamine B11 en wordt goed door je lichaam verwerkt. Folaat is ook wat in voeding zit, met name in bladgroenten. Omdat je via voeding niet voldoende foliumzuur/folaat binnenkrijgt rondom zwanger worden, raden we aan hiervoor een supplement te nemen.

Omwille van de betere opname is het dus verstandig om te kijken naar supplementen met de natuurlijke vorm van foliumzuur. Deze bevatten 5-methyltetrahydrofolaat (ofwel methylfolaat / 5-MTHF).






Foliumzuur