Bij alle zwangere vrouwen in Nederland wordt in het eerste trimester bloedonderzoek verricht. Je bloed wordt onderzocht op een aantal infectieziekten: hepatitis B, syfilis en hiv. Daarnaast bepalen we ook de bloedgroepen ABO, Rhesus D, Rhesus c, antistoffen en het hemoglobine (‘ijzergehalte’). Indien nodig wordt aanvullend bloedonderzoek uitgevoerd. De bloedafname vindt over het algemeen plaats op onze praktijk.

Op deze pagina kun je meer lezen over bloedonderzoek in de zwangerschap.

Als je Rhesusfactor negatief is nemen we in de 27e week nog een keer bloed bij je af.

In het geval van Rhesus D negatief om de om te kijken of je antistoffen hebt aangemaakt en om de Rhesusfactor van de baby te bepalen. Als jij en je kindje dezelfde Rhesus D-bloedgroep hebben, dan kun je geen antistoffen maken tegen de Rhesus D-bloedgroep van je kindje, dus hoeft er niets te gebeuren. Als je Rhesus D-negatief bent en je kindje is Rhesus D-positief, dan bestaat de kans dat je antistoffen maakt tegen het bloed van je kindje. Je krijgt daarom in week 30 van de zwangerschap een injectie met anti-Rhesus D-antistoffen van ons. De injectie maakt de kans erg klein dat je zelf antistoffen gaat vormen die de baby ziek kunnen maken. Je baby merkt niets van deze injectie en loopt geen enkel risico. Na de bevalling krijg je nog een keer een injectie.In geval van Rhesus c alleen om te kijken of je antistoffen hebt aangemaakt. Als je antistoffen maakt, zullen we extra controles inplannen.

Wil je meer lezen over de Rhesusfactor:
Informatie Rhesus c
Informatie Rhesus D

Rond je 30e zwangerschapsweek nemen we op de praktijk bloed af door middel van een vingerprik om je Hemoglobinegehalte (‘ijzergehalte’) te bepalen.


Bloedafname