Voeding
Het is belangrijk om tijdens de zwangerschap gezond en gevarieerd te eten. Gezond eten is vooral puur eten: onbewerkte en volle producten. Pure producten zijn bijvoorbeeld groenten, fruit, graanproducten, zuivel, noten en zaden, eieren, vlees en vis.

Wat je beter niet kunt nemen tijdens de zwangerschap én hoe je veilig omgaat met je eten kun je lezen op de website van het Voedingscentrum.

Veel vrouwen vallen in de eerste maanden van de zwangerschap wat af door misselijkheid en soms braken. Dit is normaal en kan over het algemeen geen kwaad.

Bewegen
Bewegen en sporten is gezond. Hiermee houd je je lichaam in conditie, ook als je zwanger bent. Daarom is het advies om minstens een half uur per dag te bewegen. Ook wandelen, fietsen, stofzuigen en traplopen zijn een vorm van bewegen. Sporten is over het algemeen gezond en kun je gewoon blijven doen, ook als je zwanger bent!

Alcoholgebruik
Als je zwanger bent wordt het gebruik van alcohol geheel afgeraden. Het alcoholpromillage dat jij in je bloed hebt heeft de ongeboren baby ook in het bloed. Dit kan de baby op meerdere manieren schaden en kan in het ergste geval leiden tot het foetaal alcohol syndroom (FAS). Kinderen met FAS hebben mentale en fysieke tekortkomingen.

Omdat we geen veilige grens kunnen aangeven voor alcoholgebruik in de zwangerschap wordt aangeraden helemaal geen alcohol te nemen.

Voor meer informatie kun je kijken op de website van STAP.

Roken
Roken tijdens de zwangerschap kan complicaties veroorzaken. Door te roken is de kans groter dat je een miskraam krijgt, dat het kindje niet goed groeit of zelfs overlijdt ten gevolge van een groeiachterstand of het voortijdig loslaten van de placenta. Na de geboorte is er voor een kind in een rokerige omgeving een hogere kans op wiegendood of infecties aan de luchtwegen.

Stoppen met roken vóórdat je zwanger wordt, is dus zeker aan te raden. Als je nog rookt tijdens je zwangerschap, raden we aan hier tijdens de zwangerschap mee te stoppen.

Voor veel vrouwen is het lastig om te stoppen. Een vaak genoemde reden is de angst om stress te krijgen of dat het niet lukt. Toch weegt de stress die je hier (vaak tijdelijk) van hebt niet op tegen de nadelen van blijven roken. Voor hulp met stoppen kun je terecht bij je verloskundige, je huisarts, of via www.stivoro.nl.

Via het Trimobos instituut kun je de video Rookvrij Zwanger: wat je moet weten over roken en zwangerschap bekijken, waarin zwangere vrouwen die zijn gestopt aan het woord komen. En er zijn verschillende spin-offs waarin onder andere de vijf misverstanden rond roken en zwangerschap besproken worden.

Drugs
Drugsgebruik kan de ontwikkeling van je kindje vóór en na de geboorte ernstig verstoren. Soms wordt een kindje door het drugsgebruik geboren met lichamelijke afwijkingen.

Als je tijdens je zwangerschap drugs gebruikt (hebt), doe je er goed aan om dit te vertellen aan je verloskundige, huisarts of gynaecoloog. We kunnen je zwangerschap dan extra goed in de gaten houden. De baby kan nog steeds gezond zijn, maar het risico op afwijkingen is wel groter geworden. Het risico neemt toe naarmate er meer en vaker gebruikt wordt.

Wil je meer lezen over het gebruik van alcohol, roken en drugs vóór, tijdens en na de zwangerschap? Kijk dan in de folder ‘Alcohol, Roken, Drugs‘.

Medicijngebruik
Als je zwanger bent, is het belangrijk eventuele medicijnen alleen te gebruiken in overleg met je huisarts, apotheker of verloskundige. Overleg dit het liefst vóórdat je zwanger wilt worden of zodra je weet dat je zwanger bent.



 








Gezond leven