Weet wanneer je vruchtbaar bent
Als je goed weet wanneer je vruchtbaar bent is de kans om zwanger te worden groter. Iedere maand ben je korte tijd vruchtbaar. Bij een regelmatige cyclus van ongeveer 28 dagen, is de eisprong zo’n 2 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. In die periode dat er een eicel vrijkomt ben je een aantal dagen vruchtbaar.

Wil je hier meer over lezen dan verwijzen wij je naar: freya.nl of deverloskundige.nl

Gezond eten
Het is van belang om gezond te eten. Gezond eten is vooral puur eten: onbewerkte en volle producten. Pure producten zijn bijvoorbeeld groenten, fruit, graanproducten, zuivel, noten en zaden, eieren, vlees en vis. Eet zoveel mogelijk verse maaltijden, verse groenten, vers fruit en varieer vlees/vis/eieren. Zo krijg je alle essentiële vitaminen, antioxidanten en vetzuren binnen.

Foliumzuur
Naast gezond eten raden wij je aan foliumzuur te gebruiken, al in de periode dat je zwanger wilt worden.

Regelmatig bewegen
Als je minimaal een half uur per dag beweegt, zorg je dat je lichaam in een goede conditie is als je zwanger wilt worden. Ben je gewend te sporten, dan kun je hier mee door gaan.

Gezond gewicht
Je gewicht is van invloed op je vruchtbaarheid. Een gezond gewicht geeft een betere kans op een zwangerschap. Als je te licht of te zwaar bent dan heeft dat invloed op je vruchtbaarheid en blijft een zwangerschap vaker uit.

Stop met roken, alcohol drinken, en gebruik geen drugs
In de folder ‘Alcohol,Roken,Drugs’ kun je alles lezen wat je moet weten over alcohol, roken en drugs vóór, tijdens en na je zwangerschap.

Pas op met medicijnen
Gebruik je op advies van de (huis-)arts of specialist medicijnen? Overleg dan met je behandelend arts of je hier tijdens de zwangerschap mee door mag gaan of dat je andere medicijnen moet gebruiken. Wil je meer informatie over zwangerschap en medicijnen? Kijk dan op de website van Apotheek.nl.


Zwanger worden

Iedere vrouw en iedere situatie is anders. Moeder worden is een reis naar het onbekende. Spannend, leuk, onzeker… Het is goed om je voor te bereiden, voor zover dat kan. Het valt ook niet altijd mee, want zwanger worden blijft bijzonder en soms moet je er lang op wachten.

We willen je een aantal handvatten geven waar je op kan letten om een zo goed mogelijke start te maken.

Wat te doen als je zwanger wilt worden:

Ook voordat je zwanger bent, kun je bij ons al terecht met vragen over (gezond) zwanger worden. We beantwoorden dan al je vragen.

Om je te helpen inzicht te krijgen in de situatie van jou en je partner kun je de zwangerwijzer invullen. Je krijgt dan meteen advies en informatie en aan het einde krijg je een overzicht van al je antwoorden. Deze kun je eventueel meenemen naar het spreekuur.

Kinderwensspreekuur