Aan de hand van de echo’s is je bevaldatum vastgesteld. Dit is een vermoeden. Maar 5% van de vrouwen bevalt ook écht op die datum. Als je geen gezondheidsproblemen hebt, mag je bevallen tussen de 37 en 42 weken zwangerschap.

Na die 42 weken ben je over tijd. Dit wordt ook serotien genoemd.

Na 42 zwangerschap draagt de verloskundige je over aan de gynaecoloog. Je krijgt dan een afspraak om je in het ziekenhuis ingeleid te worden.

Strippen
De verloskundige kan je ‘strippen’ om de kans op bevallen te vergroten. Via inwendig onderzoek onderzoekt ze of de baarmoedermond al soepel en is en of er al ontsluiting is. In dat geval kan je gestript worden. Bij het strippen woelt de verloskundige met haar vingers de vliezen van de baarmoedermond los. Hierbij komen hormonen vrij (prostaglandines). Deze hormonen versnellen de rijping van de baarmoedermond waardoor de bevalling op gang kan komen. Als het strippen effect heeft, krijg je binnen 20 uur weeën. Is dat niet het geval, dan kan het een tweede keer herhaald worden.Het strippen kan als vervelend ervaren worden maar soms voel je er weinig van.

Conclusies over strippen
• Uit Nederlandse onderzoek bleek dat strippen zinvol is tussen 41 en 42 weken zwangerschapsduur
• Strippen maakt je baarmoedermond rijper
• Na strippen is de kans groter dat je bevalling spontaan op gang komt
• Vooral de eerste keer strippen is succesvol
• Op het vervolg van de bevalling heeft strippen geen invloed
• Strippen op zich geeft geen risico’s; je kunt echter wel wat bloedverlies en pijnlijke harde buiken krijgen
• Ook als je voor het eerst gaat bevallen, heeft strippen effect

Inleiden van de bevalling
Inleiden is het kunstmatig opwekken van de bevalling. Je kan worden ingeleid bij een zwangerschap van meer dan 42 weken of als het niet goed gaat met jou of je baby. Je wordt dan doorverwezen naar een verloskundig team in het ziekenhuis waar een gynaecoloog en verloskundige deel van uit maken. Dit betekent dus dat je op medische indicatie in het ziekenhuis moet bevallen.

Deze verloskundige die je krijgt toegewezen, controleert jouw conditie en die van je baby voordat je wordt ingeleid. Ook informeert zij je over de inleiding en verricht een inwendig onderzoek.

Als de baarmoedermond nog helemaal niet rijp is, wordt de inleiding gestart door vaginale tabletten of een ballonkatheter. Een ballonkatheter is een ballonnetje dat wordt opgeblazen in je baarmoedermond. Als je 1-2 centimeter ontsluiting hebt, is de baarmoedermond rijper is en wordt de inleiding gestart door het kunstmatig breken van vliezen door de verloskundige of andere zorgverlener.

Stel je er niet op in dat je bij een inleiding direct gaat bevallen. Hoe je lichaam reageert op het inleiden, kan sterk verschillen. Als je baarmoedermond bij het inwendig onderzoek onrijp is, kan het enkele dagen duren voor de bevalling op gang komt. Als de inleiding start met het breken van de vliezen, dan wordt je baby vaak binnen 24 uur geboren.


Overtijd