Als de baby geboren is, leggen wij de baby bij jou op je buik of borst. Dit is het moment om bij te komen van het harde werken. De baby wordt vaak rustig van het huid-op-huidcontact. We laten de navelstreng goed uitkloppen en dan kan je partner, jijzelf of iemand de anders de navelstreng doorknippen. Hierna kan de placenta geboren worden. Meestal is deze er binnen een half uur. Als de placenta geboren is, controleren we of het nodig is om je te hechten. Dat doen we ter plekke, onder lokale verdoving. Heel soms is hechten door de verloskundige niet mogelijk, bijvoorbeeld wanneer (een deel van) de kringspier gescheurd is (een ‘totaalruptuur’). In dat geval zal de gynaecoloog je hechten.

De eerste uren na de bevalling kijken we hoe het met jou en de baby gaat. We kijken de baby van top tot teen na en geven vitamine K aan de baby om de bloedstolling te bevorderen, dit is genoeg voor de eerste week.

Als je borstvoeding gaat geven, is dit ook het moment om de baby aan te leggen. De kraamverzorgster en de verloskundige helpen je hier bij.

Het is belangrijk dat je niet teveel bloed verliest en je binnen 6 uur geplast hebt. Het is mogelijk dat je niet veel aandrang voelt in het begin, maar we raden je aan het te blijven proberen omdat een lege blaas het bloedverlies tegengaat. Je kunt bij het opstaan niet lekker worden, dus ga de eerste uren na je bevalling niet alleen naar het toilet. De kraamverzorgster helpt je hierbij. Na de bevalling kun je soms je nog last hebben van naweeën, die kunnen vervelend aanvoelen maar helpen je baarmoeder om weer te krimpen. Het is normaal dat je bloed en/of (grote) stolsels verliest, daar hoef je je geen zorgen over te maken. Alleen wanneer binnen 30 minuten je maandverband verzadigd is, moet je ons bellen.




De eerste uren