Tijdens je kraambed komen wij regelmatig bij je langs om de conditie van jou en je kindje in de gaten te houden. We blikken samen met jou terug op de bevalling. We bespreken het kraamzorgdossier waarin staat of je kindje goed groeit, plast en poept en zichzelf goed warm kan houden. Ook letten we er op of je kindje niet te geel ziet en de navelstreng goed indroogt. Daarnaast houden we in de gaten hoe het met de (borst-)voeding gaat en of je eventueel last hebt van bijvoorbeeld stuwing of kloven. Zo nodig meten wij je bloeddruk en ijzergehalte. Wanneer je gehecht bent, controleren we de hechtingen. Zo nodig komen wij deze na een week verwijderen.

Mocht je tijdens je zwangerschap begeleid worden door een gynaecoloog en in het ziekenhuis bevallen, dan heb je ook de mogelijkheid om na de bevalling de kraambedcontroles via onze praktijk te regelen. Dit kun je aangeven wanneer je je aanmeldt bij onze praktijk. Als je na je bevalling weer thuis bent, kun je ons bellen en komen wij om de dag bij je langs. Daarnaast kun je ons dag en nacht bellen als er problemen zijn.

Wij komen in principe om de dag bij jullie langs. Deze visites vinden meestal plaats in de ochtend tussen 9 en 13 uur. Lukt dat niet? Dan komen we na 15 uur bij jullie langs.

Ook tijdens de kraamweek zijn wij 24 uur bereikbaar voor je. Voor vragen, of als er zorgen of problemen zijn.



Kraambedcontroles

Als alles goed gaat, kan de kraamtijd een mooie tijd zijn om te genieten van je kindje, samen met eventueel bezoek. Maar houd er rekening mee dat de kraamtijd ook minder soepel kan verlopen. Een bevalling is niet niets en het kost tijd om aan de nieuwe situatie te wennen en om te herstellen van je bevalling. Hierbij word je ondersteund door je kraamverzorgster.

Je kraamverzorgster verzorgt jou en de baby en geeft informatie over het verzorgen van je kindje. Ze helpt bij het starten van de borstvoeding of het geven van de flesvoeding, ze leert je in te schatten wat normaal is en waar je op moet letten.

Daarnaast zal ze je helpen bij je lichamelijk herstel en je helpen met de basis van het huishouden.

Je krijgt een kraamdossier, waarin de kraamverzorgende de controles bijhoudt. Zo kunnen wij bij onze visites volgen hoe het met jullie gaat.

Mochten er acute problemen voorkomen, of denkt ze dat het niet kan wachten tot een volgende visite van ons, dan belt ze ons eerder.


De eerste week

Kraamzorg

Borstvoeding is de ideale voeding voor je kindje. Vrijwel alle benodigde voedingsstoffen zijn er in aanwezig. Ook versterkt borstvoeding het immuunsysteem van je kindje. Kinderen die borstvoeding krijgen, zijn minder vaak en zwaar ziek. Borstvoeding is voor je kindje goed verteerbaar waardoor deze minder last zal hebben van darmkrampjes.

Je borstvoeding komt direct na de bevalling op gang. Als jij je kindje laat drinken, stimuleert dit het samentrekken van je baarmoeder waardoor je minder vloeit. Soms duurt het even voor de borstvoeding goed op gang komt, een kolf kan dan uitkomst bieden. Het kan even duren voor je de slag van het aanleggen van je kindje te pakken hebt. Wij kunnen je hierbij helpen en ook de kraamverzorgster geeft je tijdens je kraamweek hierover advies. Als je borstvoeding niet soepel verloopt, bijvoorbeeld door kloven of stuwing, kun je de hulp inschakelen van een lactatiekundige. Zij kan je ook informatie geven over het kolven. Wanneer je teveel borstvoeding aanmaakt, kun je de borstvoeding afkolven en invriezen om stuwing te voorkomen.

Borstvoeding vraagt wat van jou als moeder. Het is belangrijk om goed te eten en te drinken tijdens de periode van het geven van borstvoeding. Zo blijven zowel je kindje als jij in goede conditie.

Medicijn/middelengebruik
Medicijngebruik kan overgaan in de moedermelk en zo invloed hebben op je kindje. Overleg altijd met je behandelend arts of borstvoeding mogelijk is en bespreek dit ook met ons. We willen je graag helpen om te onderzoeken of borstvoeding geven voor jou tot de mogelijkheden behoort.

We raden het af om alcohol te gebruiken of te roken tijdens het geven van borstvoeding. Alcohol en nicotine kunnen effect hebben op je kindje.

Borstvoeding

Als borstvoeding voor jou niet mogelijk is, bijvoorbeeld door medicijngebruik, of niet wenselijk om persoonlijke redenen, kun je je kindje voeden met flesvoeding. Je kunt hierop ook later overgaan wanneer de borstvoeding niet lukt. Kunstvoeding is te koop in vrijwel alle drogisterijen en supermarkten. Wanneer er in je familie allergieën of eczeem voorkomt, is het goed met ons te overleggen over het soort voeding dat je wilt gaan geven. Je kraamverzorgster kan je informatie geven over het klaarmaken van de voeding en het gebruik van flessen en spenen.


Flesvoeding

Vanaf de achtste dag raden we aan om je kindje extra vitamines toe te dienen. Voor kindjes die borstvoeding krijgen raden we aan om vitamine K en D te geven. Voor kindjes die flesvoeding krijgen raden we aan om alleen vitamine D te geven.

De aanbevolen dosering vitamine K is 150 microgram per dag. Vitamine K is nodig voor de bloedstolling van je kindje. Je kindje maakt deze vitamine zelf nog niet aan. Vitamine K geef je de eerst 12 weken aan de kindje.

De dosering vitamine D is 10 microgram per dag, en geef je tot het 4e levensjaar. Vitamine D is nodig voor de ontwikkeling van botten en het gebit. Deze vitamine zorgt er voor dat je kindje voldoende calcium uit de voeding opneemt.

Vitamines