Je kunt bij ons in de praktijk ook terecht voor informatie en advies over anticonceptie. We kunnen je informeren over de verschillende soorten anticonceptie en samen met jou kijken wat het beste bij jouw/jullie (situatie) past. Wij kunnen een recept voor de pil voorschrijven en we plaatsen spiraaltjes.

Je kunt bij ons terecht voor anticonceptiezorg als je bij ons onder zorg bent geweest voor de zwangerschap. Maar ook als je bij ons nog niet bekend bent en je het prettig vindt deze zorg van ons te krijgen dan ben je ook van harte welkom hiervoor!

We bespreken het onderwerp anticonceptie vaak al even in het kraambed. Misschien is dit iets waar je dan nog niet mee bezig bent, maar het is wel handig om hier alvast over na te denken. Op een gegeven moment na de bevalling komt je cyclus weer op gang. Wanneer dit gebeurt verschilt per vrouw. Het hangt er ook van af of je borstvoeding of flesvoeding geeft. Als je borstvoeding geeft komt je cyclus meestal later weer pas op gang. Twee weken voordat je menstrueert heb je een eisprong. Het kan dus zijn dat je al weer vruchtbaar bent voordat je cyclus op gang is gekomen. Daarom is het goed om van te voren al over anticonceptie nagedacht te hebben.

Welke vorm van anticonceptie je wilt gebruiken is heel persoonlijk en ook afhankelijk van de situatie. Bijvoorbeeld als je borstvoeding geeft dan zijn er een aantal vormen van anticonceptie die worden afgeraden omdat dit de productie kan remmen. Wil je zelf alvast verdiepen in de verschillende soorten anticonceptie die er zijn om te kijken wat bij jou zou passen kijk dan op: www.anticonceptie.nl

Spiraaltjes
Wij plaatsen en verwijderen op de praktijk spiraaltjes. Er zijn twee soorten spiraaltjes waar je uit kunt kiezen:
•  Hormoonspiraal
•  Koperspiraal

Van de hormoonspiralen zijn er twee soorten waar je uit kunt kiezen: Mirena en Kyleena.
Van de koperspiralen zijn er ook twee soorten waar je uit kunt kiezen: T-safe en Ballerine.

Afhankelijk van welke spiraal je kiest kan deze 5 of 10 jaar blijven zitten. Heb je eerder weer een kinderwens of wil je de spiraal om een andere reden eerder verwijderd hebben dan kun je bij ons een afspraak hiervoor maken.
Voor meer informatie over de verschillende soorten spiraaltjes kijk ook op www.anticonceptie.nl.

Hoe gaat het in z’n werk:
Als je bent bevallen plaatsen we een spiraaltje minimaal 10-12 weken na de bevalling. Als je niet (recent) bevallen bent en je een spiraaltje wilt laten plaatsen dan doen we dit het liefst tijdens de menstruatie. Indien je een spiraaltje bij ons wil laten plaatsen dan hebben we voor de plaatsing contact met elkaar om te kijken welke soort spiraaltje het beste bij jou past en kijken we of er geen contra-indicaties zijn om een spiraaltje te plaatsen. Vervolgens schrijven wij een recept voor en sturen deze op naar jouw apotheek. Je het spiraaltje dan zelf voor de afspraak ophalen bij de apotheek en meenemen naar de praktijk.
Je kunt eventueel voor de afspraak nog wat pijnstilling in nemen (400-600mg Ibuprofen of 1000mg Paracetamol).
Na de plaatsing kijken we gelijk met de echo of het spiraaltje goed zit.

Kosten
Hoeveel je zelf moet betalen voor een spiraaltje hangt af van een aantal factoren: je leeftijd, waar de plaatsing gedaan wordt, het type spiraaltje waarvoor je kiest en of je een aanvullende verzekering hebt. Informeer bij je zorgverzekeraar welke vergoeding jij krijgt.

De kosten van zowel de Mirena als de Kyleena liggen rond de €150, de kosten van een koperspiraal €69 – €119 .


Anticonceptie