Je krijgt bij ons natuurlijk veel informatie over je zwangerschap, de bevalling en de kraamperiode. Tijdens het spreekuur en rond je 30e zwangerschapsweek ook door middel van een voorlichtingsavond op de praktijk. Daarnaast kan het leuk en leerzaam zijn om een cursus te volgen.

Er zijn veel verschillende soorten cursussen om fit te blijven in je zwangerschap en je voor te bereiden op je bevalling en om je voor te bereiden op het geven van borstvoeding. Het is belangrijk om een cursus te kiezen die jou het meest aanspreekt.
De meeste cursussen starten rond de 24e week.

In Zwolle en omgeving is een breed aanbod van cursussen waar je aan mee kunt doen. Hieronder vind je een lijst met een aantal mogelijkheden:

Borstvoedingscursus
Een praktische en informatieve cursus om je voor te bereiden op het geven van borstvoeding.
Mens en kinders borstvoedingscursus: https://mensenkinders.nl/borstvoeding/

Borstvoedingscursus Instagram: Kickstart je borstvoeding van Teddy Roorda

Zwangerfit/moederfit
Het ZwangerFit® concept bestaat uit een cursus van 10 weken waarin zwangerschapsbegeleiding en fitness worden gecombineerd.
FysioZwolle: www.zwangerfitmoederfitzwolle.nl 
Tory Krisman & Spin fysiotherapeuten Wipstrik: www.torykrismanspin.nl  

Compleet leefstijl- en sporttraject
https://heybaby.nu/

Samen bevallen
De verschillende cursussen zijn er op gericht beide aanstaande ouders uitgebreid en praktisch te informeren en het vertrouwen in eigen kunnen te vergroten. Daarnaast leer je technieken die je bij de bevalling kunt toepassen. Gedurende de cursus is er steeds aandacht voor de ondersteunende rol van de partner, zodat deze actief betrokken kan zijn bij de bevalling. Het aanbod van cursussen is uitgebreid, zowel in groepsverband als privé.
Meer informatie en aanmelden: www.samenbevallen.nl

Haptonomie
Haptonomie, de leer van de tast en het gevoel. Tijdens de cursus wordt geprobeerd contact te leggen met het ongeboren kind en er wordt aandacht besteed aan ademhalingsoefeningen.

Zwangerschapshaptonomie/hypnotherapie Martine van der Meulen, https://www.martinevandermeulen.nl/
Nienke Mellink: https://dezevenderichting.nl/
Haptonomie Zwolle, Frida van den Berg, www.haptonomie-zwolle.nl
Evelien Witteveen Haptonomie, www.evelienwitteveenhaptonomie.nl

Mensendieck
Mensendieck is een therapie die je bewust maakt van houding en manier van bewegen.
Praktijk voor Oefentherapie Mensendieck, Yolanda Raterman, www.mensendieckzwolle.nl
Oefentherapie Florijn, Joyce Florijn, www.oefentherapieflorijn.nl

Pilates
In de cursus wordt aandacht besteed aan het creëren van een algemeen goede stabilisatie van de rug en het ontwikkelen van een goede controle over de dieper liggende buikspieren. Daarnaast is er gericht aandacht voor ademhaling, balans en coördinatie, voor in de zwangerschap, maar ook tijdens de bevalling en daarna. Het opvangen van je weeën, leren omgaan met pijn en een juiste voedingshouding. Verder richt de cursus zich op tillen, draaien en bukken tijdens je dagelijkse bezigheden.
https://zenmeesters.nl/zenmama
https://www.masterpilates.nl/

Zo Beval Ik
Coachtraject: 
Het coachtraject richt zich op het bevorderen van de natuurlijke processen aan de hand van jouw levensverhaal. In verbinding met jouw intuïtie ontdek je jouw behoefte en dat is je bescherming tijdens de zwangerschap en geboorte. Dit maakt je emotioneel sterker. Je intuïtie is je raadgever tijdens zwangerschap, geboorte en herstel. https://puur-fem.nl/zo-beval-ik/
Eendaagse workshop: 
https://puur-fem.nl/zo-beval-ik-workshop-nieuw/

Yoga
Gericht op ontspanningsoefeningen en het aanleren van verschillende ademtechnieken ter voorbereiding op de bevalling.
Studio Yoga Zwolle, www.yogazwolle.nl
Yoga Zunnebelt, www.jeanetsiddhi.nl
YogaYou, www.yogayou.eu 


Hypnobirthing
HypnoBirthing® is een ontspannen en stress-vrije methode die gebaseerd is op het feit dat alle baby’s op een zachte, kalme en liefdevolle manier geboren zouden moeten worden.
Embrace Birth, Yvonne van Leijen-Teune, www.embracebirth.nl

Zwemmen
Zwemmen is tijdens de zwangerschap een goede combinatie van inspanning en ontspanning. In water kun je je bewegen zonder dat dit je buik, gewrichten en spieren belast. Naast oefeningen leer je ook ademhalings- en ontspanningstechnieken.
Zwembad de Vrolijkheid, www.optisport.nl/vrolijkheid/
On Campus (zwembad Hogeschool Windesheim)


Mom in Balance
Een wekelijkse workout op maat gemaakt voor zwangeren, op elk sportniveau, in samenwerking met gynaecologen en bekkenbodemfysiotherapeuten. Er wordt gesport onder begeleiding van een professionele trainer.
www.mominbalance.com

Cursussen