Prenatale screening

[vc_row full_width=”stretch_row_content_no_spaces” parallax=”content-moving” parallax_image=”4454″ css=”.vc_custom_1455385349568{padding-top: 200px !important;padding-bottom: 200px !important;}” dt_color=”#ffffff” dt_color_opacity=”01″][vc_column][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”stretch_row” css=”.vc_custom_1455385594830{padding-top: 100px !important;padding-bottom: 100px !important;background-color: #fafafa !important;}”][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/12″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”5/6″][vc_column_text]

Prenatale screening

De meeste zwangerschappen verlopen zonder problemen. Gelukkig komen de meeste kinderen gezond ter wereld. Screening tijdens de zwangerschap spoort eventuele complicaties, ziekten en aandoeningen vroegtijdig op. Doel hiervan is zo snel mogelijk met een behandeling te beginnen of handelingsopties te bieden.

Er zijn in Nederland verschillende mogelijkheden van prenatale screening om afwijkingen bij je kindje vroegtijdig op te sporen. Over alle tests die aangeboden worden beslissen jullie zelf of jullie hiervan gebruik willen maken.

Als jullie willen testen of jullie kindje meer kans heeft op down-, edwards- en patausyndroom kun je naast de combinatietest vanaf nu ook kiezen voor de NIPT (niet-invasieve prenatale test). De NIPT wordt in studieverband aangeboden.

Verder is er de mogelijkheid om rond 20 weken een 20-weken echo laten maken, om lichamelijke afwijkingen bij het ongeboren kind op te sporen.

Vanaf 1 september 2021 krijg je ook een echo aangeboden rond de 13e week van de zwangerschap. Dit aanbod komt naast de al bestaande 20 wekenecho. Sommige, vaak ernstige lichamelijke afwijkingen, zijn al rond 13 weken zwangerschap te zien. De 13 wekenecho is onderdeel van een landelijke wetenschappelijke studie.

Voor alle informatie over prenatale screening en onder andere een keuzehulp kun je terecht op de website over pre- en neonatale screeningen van de rijksoverheid.

Bij de eerste echo krijg je van ons de vraag of je meer informatie wilt over één van deze onderzoeken. Als je dit wilt krijg je folders mee en plannen we de volgende controle extra tijd in om jullie te informeren, de mogelijkheden met jullie door te nemen en jullie zo nodig  te helpen een keuze te maken.

Wel of geen screening?

Het maken van een keuze voor wel of geen prenatale screening kan erg lastig zijn. Het is belangrijk dat je keuze past bij je eigen gevoel en ideeën over je zwangerschap en je levenswijze.

Laat je goed informeren over de prenatale screening door je goed in te lezen en praat er met elkaar en eventueel je omgeving over.

Op het spreekuur plannen wij extra tijd in om jullie te informeren en te ondersteunen in het maken van een keuze om wel of geen screening te laten doen.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”60″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/12″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]