Algemeen

[vc_row full_width=”stretch_row_content_no_spaces” parallax=”content-moving” parallax_image=”3313″ css=”.vc_custom_1455385349568{padding-top: 200px !important;padding-bottom: 200px !important;}” dt_color=”#ffffff” dt_color_opacity=”01″][vc_column][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”stretch_row” css=”.vc_custom_1455385594830{padding-top: 100px !important;padding-bottom: 100px !important;background-color: #fafafa !important;}”][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/12″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”5/6″][vc_column_text]

Zwanger

Je bent zwanger, gefeliciteerd!

Moeder, vader worden.. het is een grote verandering. Er breekt een bijzondere periode in je leven aan. Of het nou je eerste zwangerschap is of niet, ‘gepland’ of totaal onverwacht, je gaat een nieuw proces in.

Als je een positieve zwangerschapstest kun je je inschrijven bij onze praktijk. Je kunt ons rechtstreeks bellen of je via deze website inschrijven. Je hebt geen verwijzing van de huisarts nodig.

 

Controles

Als je zwanger bent maak je veel veranderingen door en heb je vaak behoefte aan extra informatie. In je zwangerschap kom je regelmatig bij ons op controle. De eerste keer is rond 7-8 weken zwangerschap. Gemiddeld komen jullie ongeveer 10-12 keer. Op de controles bespreken we hoe het met jou/jullie gaat en met de baby, doen we controles zoals bloeddruk meten en de groei van de baby controleren. We geven je alle informatie die je nodig hebt tijdens je zwangerschap én om je voor te bereiden op de bevalling en de kraamtijd.

Samen maken we een zorgpad voor je zwangerschap om te kijken welke zorg jij nodig hebt en of je misschien extra zorg nodig hebt, zoals extra bloedtesten, echo’s etc.

Zo mogelijk nemen we bloed ook af in onze eigen praktijk, zodat je hiervoor niet speciaal naar het ziekenhuis hoeft.

Wat je allemaal moet regelen bespreken we ook met jullie. We hebben een to do list voor je gemaakt.

 

Echo’s

We maken ook zelf echo’s in de praktijk. Tijdens de echo kun je meekijken op een groot scherm, zodat je de baby goed kunt zien. Van elke echo krijg je een of meerder foto’s mee. Na afloop van de eerste echo’s krijg je ook een usb stickje mee met foto’s en bewegende beelden.

 

Waar moet ik op letten als ik zwanger ben?

Als je zwanger bent is het belangrijk is dat je gezond eet en voldoende beweegt. Gezond eten houdt in dat je zo puur mogelijk eet: onbewerkte en volle producten, zoals groenten, fruit, graanproducten, zuivel, noten en zaden, eieren, vlees en vis. Drink voldoende, met name water. Matig je koffie gebruik zo nodig tot max 2 kopjes per dag. Vermijd alcohol en stop met roken.

Wat je beter niet kunt nemen tijdens de zwangerschap én hoe je veilig omgaat met je eten kun je lezen op de website van het Voedingscentrum

Verder raden wij aan om de eerste 10 weken van je zwangerschap foliumzuur te gebruiken. Dit verminderd de kans op het krijgen van een kindje met een open ruggetje. Daarnaast raden wij in de zwangerschap aan om vitamine D te slikken.

Als je gezond eet is het gebruik van multivitaminen niet nodig. Als je twijfelt of je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt kun je multivitaminen gaan gebruik. Let er dan wel op dat deze geschikt zijn voor zwangere vrouwen.

 

Zwangerschapscursus en voorlichtingsavond

Naast onze zorg kun je ook een zwangerschapscursus gaan volgen. Er zijn meerder mogelijkheden in Zwolle. Wij hebben een aantal voor je op een rijtje gezet. Dit zijn de mogelijkheden.

In onze praktijk geven we zelf ook een voorlichtingsavond. Hierin vertellen wij over de bevalling, hoe je in je eigen kracht kunt gaan staan, de mogelijkheden van pijnbestrijding en wordt er wat verteld over kraamzorg en de kraamperiode. Meestal kom je rond 30 weken zwangerschap naar de ze voorlichtingsavond toe.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”60″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/12″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]