Gezond leven

[vc_row full_width=”stretch_row_content_no_spaces” parallax=”content-moving” parallax_image=”4300″ css=”.vc_custom_1455385349568{padding-top: 200px !important;padding-bottom: 200px !important;}” dt_color=”#ffffff” dt_color_opacity=”01″][vc_column][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”stretch_row” css=”.vc_custom_1461788929696{padding-top: 100px !important;background-color: #fafafa !important;}”][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/12″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”5/6″][vc_column_text]

Gezond leven

Als je zwanger wilt worden, doe je dit het liefst op een gezonde manier. Een gezonde leefstijl draagt bij aan een verhoogde vruchtbaarheid, een prettige zwangerschap en een gezond kindje. Heb je een kinderwens: zorg dan dat jij en je partner al gezond leven vóór de zwangerschap. Het liefst een half jaar voor de bevruchting. Ook de allereerste periode als je net zwanger bent en je het zelfs nog niet weet, is een belangrijke periode voor de gezondheid van je kind. In de eerste weken van de zwangerschap ontwikkelt een baby zich razendsnel. Daarom is het belangrijk om al vóór de zwangerschap gezond te leven.

Bewegen

Bewegen en sporten is gezond. Hiermee houd je je lichaam in conditie, ook als je zwanger wilt worden. Daarom is het advies om minstens een half uur per dag te bewegen. Ook wandelen, fietsen, stofzuigen en traplopen zijn een vorm van bewegen. Sporten is over het algemeen gezond en kun je gewoon blijven doen, ook als je zwanger bent!

Gezond gewicht

Je gewicht is van invloed op je vruchtbaarheid. Een gezond gewicht geeft een betere kans op een zwangerschap. Als je te licht of te zwaar bent, heeft dat invloed op je vruchtbaarheid en blijft een zwangerschap vaker uit.

Op de site van het voedingscentrum kun je berekenen wat je BMI (body mass index) is en zien of je een gezond gewicht hebt.

Vrouwen met een BMI > 30 worden minder gemakkelijk zwanger en hebben een groter risico op complicaties, zoals diabetes en een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap.

Ook ondergewicht (BMI < 19) kan de vruchtbaarheid verminderen en kunnen in de zwangerschap soms leiden tot een wat minder goede groei van je kindje of een te vroege bevalling.

Voor beide gevallen geldt dat als je een kinderwens hebt het goed is naar je eetpatroon en leefwijze te kijken. Eventueel kun je hierbij de hulp inschakelen van een voedingsdeskundige of een diëtiste.

Alcoholgebruik

Als je zwanger wilt worden, kun je beter geen alcohol drinken. Rondom de bevruchting kan alcoholgebruik door zowel de man als de vrouw effect hebben op de bevruchting en op de zwangerschap. Als één van jullie rondom de bevruchting alcohol heeft gedronken, is de kans op een zwangerschap kleiner.

Omdat je pas 2 weken na het moment van bevruchting op zijn vroegst zeker weet dat je zwanger bent, kun je het beste in de hele periode geen alcohol drinken. Als je in de eerste weken na de bevruchting alcohol drinkt, kán dat leiden tot een miskraam.

Vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent, wordt alcoholgebruik ook geheel afgeraden. Het alcoholpromillage dat jij in je bloed hebt, heeft de ongeboren baby ook in het bloed. Dit kan de baby op meerdere manieren schaden.

Voor meer informatie kun je kijken op de website van STAP.

Roken

Als je een kinderwens hebt en je rookt, dan is je vruchtbaarheid verlaagd.

Als de aanstaande vader rookt, is de hoeveelheid zaadcellen in het sperma verminderd. Bovendien zijn de zaadcellen minder beweeglijk dan bij een niet-rokende man. De kans om zwanger te worden, is dus kleiner als jij of je partner rookt.

Daarnaast kan roken tijdens de zwangerschap complicaties veroorzaken. Door te roken is de kans groter dat je een miskraam krijgt, dat het kindje niet goed groeit of zelfs overlijdt ten gevolge van een groeiachterstand of het voortijdig loslaten van de placenta. Na de geboorte is er voor een kind in een rokerige omgeving een hogere kans op wiegendood of infecties aan de luchtwegen.

Stoppen met roken vóórdat je zwanger wordt is dus zeker aan te raden. Voor veel vrouwen is het lastig om te stoppen. Een vaak genoemd excuus is de angst om stress te krijgen of dat het niet lukt. Voor hulp kun je hiervoor terecht bij je huisarts, of via www.stivoro.nl. Je kunt hier ook een filmpje bekijken over roken en zwanger worden.

Drugs

Drugsgebruik kan invloed hebben op de eicellen en spermacellen. Ook kan het de ontwikkeling van je kindje vóór en na de geboorte ernstig verstoren. Soms wordt een kindje door het drugsgebruik geboren met lichamelijke afwijkingen.

Je bent minder vruchtbaar als je drugs gebruikt. Lukt het je niet om te stoppen met het gebruik van drugs, schakel dan hulp in bijvoorbeeld via je huisarts.

Wil je meer lezen over het gebruik van alcohol, roken en drugs vóór, tijdens en na de zwangerschap? Kijk dan in de folder ‘Alcohol, Roken, Drugs’.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”60″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/12″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]