Miskraambegeleiding


Veel vrouwen én mannen hebben te maken met het verlies van een kindje door een miskraam, in welke omstandigheid dan ook. Jaarlijks zijn er in Nederland ongeveer 20.000 miskramen. Dat zijn de getallen die bekend zijn en bijgehouden worden. Daarnaast zijn er vrouwen die een hele prille zwangerschap verliezen, embryo’s verliezen in een fertiliteitstraject, of een tweede kindje van een tweeling verliezen..

Het is belangrijk om deze verlieservaring te verwerken. Gelukkig kunnen veel vrouwen dat zelf, met behulp van hun partner en de omgeving, en met tips.
Maar er zijn ook vrouwen die er mee blijven rondlopen en bij wie het niet lukt om goed met het verdriet en het verlies om te gaan.
Onverwerkt verdriet kan op veel vlakken van het leven doorwerken: in relaties, (geestelijke) gezondheid, op het werk..

Miskraambegeleiding is bedoeld voor vrouwen die net even wat meer begeleiding nodig hebben in het verwerken van hun miskraam dan de begeleiding door je verloskundige of het praten met mensen in je omgeving.

Als je kiest voor miskraambegeleiding, dan gaan we samen een aantal stappen doorlopen waardoor je meer in contact komt met je ongeboren kindje en met je gevoel. Dit kan helpen om daarna weer verder te gaan. Het geeft vaak ook meer vertrouwen in een eventueel volgende zwangerschap.
Het traject dat ik aanbied bestaat uit 2 sessies van ongeveer 1 – 1,5 uur.

Als je belangstelling hebt kun je contact opnemen voor meer informatie en de kosten: ingridnijeboer@deooievaarverloskundigen.nl.

Ingrid Nijeboer Miskraambegeleiding

 

 

 

 

Wat zeggen vrouwen over miskraambegeleiding:

“De miskraambegeleiding was een positieve ervaring voor mij. Het heeft me geholpen om mijn miskramen vanuit een andere hoek te bekijken en mijn emoties toe te laten. Ik kan me nu meer focussen op mijn huidige zwangerschap en sta er positiever in nu. Ik zou het zeker aanraden aan andere vrouwen”. Ineke

“ Ik merk zeker verschil: ik heb de miskramen een plekje kunnen gegeven. De kindjes vergeet ik niet, maar ik kan er wel anders mee omgaan. En ja ik raad het zeer zeker andere vrouwen aan” Chantal

“Ik heb de gesprekken als fijn en veilig ervaren. Het gaat nu heel goed met mij. Ik ben nu 14 weken zwanger en ook dat gaat goed. Ik denk dat het de combinatie is van een goed lopende zwangerschap met dat ik de miskramen verwerkt hebt. Toch merk ik op sommige momenten wel dat ik het altijd met me mee draag. Controles of echo’s blijven extra spannend en de focus op mijn lichaam is denk ik ook groter. Ik merk als verschil met voor die tijd dat ik nu rustiger en nuchterder ben. Ik heb veel van het verwerken al zelf gedaan merkte ik tijdens de sessies, maar dit was wel het laatste stukje wat ik nodig had. De miskraambegeleiding was voor mij al met al waardevol. Ik vond het fijn om actief en creatief bezig te zijn. Ik raad de miskraambegeleiding zeker aan. Wel kan ik me voorstellen dat hele nuchtere vrouwen het misschien wat moeilijk of zweverig kunnen vinden. Ik raad het vooral ook aan aan vrouwen die al hun hele leven met een miskraam ervaring rondlopen en er nooit wat mee gedaan hebben. Ik gun het hun om hun verloren kindjes te erkennen en een plekje te geven. Er mag namelijk over gepraat worden en het hoeft niet weggestopt te worden, want het is in je lichaam geweest en je hebt er van gehouden en je hebt je erop verheugd. Dus ik gun het andere vrouwen ook om meer rust te ervaren rondom doorgemaakte miskramen” Eline