Miskraam

[vc_row full_width=”stretch_row_content_no_spaces” parallax=”content-moving” parallax_image=”4314″ css=”.vc_custom_1455385349568{padding-top: 200px !important;padding-bottom: 200px !important;}” dt_color=”#ffffff” dt_color_opacity=”01″][vc_column][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”stretch_row” css=”.vc_custom_1455385594830{padding-top: 100px !important;padding-bottom: 100px !important;background-color: #fafafa !important;}”][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/12″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”5/6″][vc_column_text]

Miskraam

Soms verloopt de zwangerschap niet zoals je gehoopt had en eindigt je zwangerschap in een miskraam.

We spreken van een miskraam als je je kindje verliest in de eerste 12 weken van je zwangerschap. Het vruchtje is gestopt met groeien. Dat komt door een afwijking bij de eicel vlak voor de bevruchting. Een miskraam komt bijna nooit door een erfelijke afwijking bij de ouders. Daarom is verder onderzoek na een miskraam niet nodig.

Van alle vastgestelde zwangerschappen loopt gemiddeld 15% uit op een miskraam. De leeftijd van de vrouw is de belangrijkste risicofactor: de kans op een miskraam is circa 9% voor vrouwen tussen 20 en 24 jaar, bij 35 jaar 20% en meer dan 50% voor vrouwen van 42 jaar. Ook bepaalde leefgewoonten, zoals roken en alcoholgebruik, geven een verhoogde kans op een miskraam.

Een miskraam ontstaat niet door lichamelijke inspanning. Zo kunnen bijvoorbeeld vrijen, vallen, fietsen, paardrijden of motorrijden geen miskraam veroorzaken.

Verschijnselen van een miskraam

Soms ervaar je zelf de eerste verschijnselen van een miskraam, zoals bloedverlies en buikpijn. Het kan ook zijn dat we tijdens de eerste echo vaststellen dat het hartje van het kindje niet meer klopt. Dan spreken we van een missed abortion. Vaak zal de miskraam dan alsnog spontaan beginnen.

Als je een miskraam denkt te hebben kunnen wij je daarin ook graag bijstaan. Wij geven je adviezen en kunnen bijvoorbeeld contact leggen met een gynaecoloog, mocht dit nodig of wenselijk zijn.

Bloedverlies hoeft niet altijd te betekenen dat je een miskraam gaat krijgen. Maar het maakt je vaak wel ongerust. Neem in dat geval altijd contact met ons op. Dan kunnen we samen kijken wat het beste is om te doen en waar jij behoefte aan hebt.

Emoties bij een miskraam

Een miskraam is vaak een ingrijpende gebeurtenis. Het verliezen van een ongeboren kindje verwerkt iedereen op z’n eigen manier. Een toekomstplaatje valt in duigen. Een lang gekoesterde kinderwens komt abrupt aan zijn einde. Het is belangrijk dat je de tijd neemt om het verlies te verwerken.

Er komen vaak veel emoties omhoog, zoals verdriet, schuldgevoelens, ongeloof, boosheid en een gevoel van leegte. Het is moeilijk aan te geven hoeveel tijd hiervoor nodig is. Neem tijd voor deze gevoelens en praat erover met je partner, vrienden of familie .

Soms is extra begeleiding nodig om een miskraam te verwerken. Je kunt bij ons terecht voor een nagesprek of je kunt contact opnemen met je huisarts en bijvoorbeeld een verwijzing naar een psycholoog vragen.

De eerste weken na je miskraam zullen we contact met je houden, om eventuele vragen te beantwoorden. Mocht je er behoefte aan hebben, dan kun je ons altijd bellen.

Meer informatie over miskraam

Als je meer informatie wilt over een miskraam kun je verder lezen op onze site.

Ook kun je veel informatie lezen op www.deverloskundige.nl.

Heb je meerdere keren een miskraam gehad, dan spreken we van een habituele abortus. In dat geval kunnen wij een verwijzing naar de gynaecoloog voor je regelen. Meer informatie hierover kun je lezen op de site van de NVOG.

www.freya.nl

Miskraam[/vc_column_text][vc_empty_space height=”60″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/12″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]