Wanneer bellen bevalling

[vc_row full_width=”stretch_row_content_no_spaces” parallax=”content-moving” parallax_image=”4305″ css=”.vc_custom_1455385349568{padding-top: 200px !important;padding-bottom: 200px !important;}” dt_color=”#ffffff” dt_color_opacity=”01″][vc_column][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”stretch_row” css=”.vc_custom_1455385594830{padding-top: 100px !important;padding-bottom: 100px !important;background-color: #fafafa !important;}”][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/12″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”5/6″][vc_column_text]

Wanneer bellen?

Weeën

De meeste bevallingen beginnen met weeën. Vaak begint het met onregelmatige, pijnlijke harde buiken die wisselend van duur en kracht zijn. Zolang de weeën nog stoppen of minder vaak komen door prikkels van buitenaf (een rinkelende telefoon, houdingsverandering, een warme douche) zijn ze meestal nog niet sterk genoeg om tot ontsluiting te leiden. Wanneer de weeën toch doorzetten, zullen deze over gaan in regelmatige, krachtige weeën. Tijdens de wee heb je dan al je concentratie nodig om hem weg te zuchten. Dit is het moment om bij te gaan houden hoe vaak de weeën komen en hoe lang ze duren.

Bellen doe je op je gevoel. Als jij denkt dat de bevalling goed begonnen is of het is erg heftig of pijnlijk, dan kun je ons altijd bellen.

Wel hebben we een richtlijn voor je die je kunt gebruiken:

  • Eerste bevalling: je belt ons wanneer je twee uur lang elke 4-5 minuten een wee hebt die één minuut duurt. (dus: 1 min. wee, 3-4 min. pauze).
  • Tweede of daaropvolgende bevalling: je belt wanneer je een uur lang elke 5 minuten een goede wee van ongeveer één minuut hebt.

Gebroken vliezen

Sommige bevallingen beginnen met het breken van de vliezen zonder dat er weeën zijn. Je verliest dan een deel van het vruchtwater. Er zullen na dit moment meestal kleine scheutjes vruchtwater blijven aflopen. De weeën kunnen daarna spontaan beginnen, maar deze kunnen ook uitblijven. Je hebt vanaf dat moment 24 uur om goede weeën te krijgen. Gebeurt dit niet, dan moeten wij je overdragen naar het ziekenhuis. Het vruchtwater hoort helder (doorzichtig, wittig, rozig of met witte vlokjes) te zijn. Soms zit er wat slijm of bloed doorheen. Dit is allemaal normaal. Probeer wat op te vangen in een glas of bewaar je ondergoed/verband. Je mag niet meer vrijen, zwemmen of in bad.

Ben je meer dan 37 weken zwanger, is het vruchtwater helder en is het hoofdje van je baby ingedaald? Bel ons bij voorkeur overdag, wij komen dan in de loop van de dag bij je langs voor een thuiscontrole. We zullen het vruchtwater bekijken en naar het hartje van de baby luisteren. Samen met jou maken we een plan hoe lang er nog op spontane weeën gewacht kan worden.

Bel ons direct als de vliezen breken in (een van de) onderstaande situaties:

  • vóór 37 weken
  • bij regelmatige weeën
  • als het hoofdje nog niet is ingedaald
  • als het vruchtwater groen of bruinig is of je twijfelt over de kleur

Bloedverlies

Een beetje bloedverlies of verlies van bloederig slijm is niet zorgwekkend. Het komt van de baarmoedermond en kan een teken zijn dat de bevalling aanstaande is. Bij een beetje slijmerig bloedverlies hoef je niet te bellen, dit is van de slijmprop. Het verliezen van de slijmprop wil niet zeggen dat je ook gaat bevallen.
Heb je helderrood waterdun bloedverlies wat meer is dan een menstruatie of heb je een maandverband vol bloed binnen een half uur? Bel dan direct!

Overige redenen om te bellen:

Als je je zorgen maakt omdat:

  • je hevige buikpijn of heftige hoofdpijn hebt
  • je koorts hebt
  • je vermoedt dat de bevalling is begonnen vóór 37 weken

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”60″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/12″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]