Waar bevallen?

[vc_row full_width=”stretch_row_content_no_spaces” parallax=”content-moving” parallax_image=”4305″ css=”.vc_custom_1455385349568{padding-top: 200px !important;padding-bottom: 200px !important;}” dt_color=”#ffffff” dt_color_opacity=”01″][vc_column][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”stretch_row” css=”.vc_custom_1455385594830{padding-top: 100px !important;padding-bottom: 100px !important;background-color: #fafafa !important;}”][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/12″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”5/6″][vc_column_text]

Waar bevallen?

Het kan een lastige keuze zijn: waar wil ik bevallen?

Naarmate de zwangerschap vordert, worden gevoelens en keuzes met betrekking tot de plaats van je bevalling duidelijker. Het is goed om je hier tijdig in te verdiepen.

Als je een gezonde zwangerschap hebt gehad, dan hoef je pas tijdens het begin van de bevalling écht de knoop door te hakken waar je wilt bevallen en kun je bijvoorbeeld thuis bevallen. Maar het is goed om vóór de bevalling al na te denken waar je wilt bevallen. De keuze voor de plaats van bevallen is afhankelijk van je eigen voorkeur en situatie. Het belangrijkste is dat je je op je gemak voelt en je je zoveel mogelijk kunt ontspannen.

Thuis of poliklinisch

Bij een thuisbevalling bellen we tijdens de bevalling een kraamverzorgster voor extra ondersteuning en blijven we bij je tot een paar uur na de geboorte van het kind. Het voordeel van thuis bevallen is dat je je meestal beter kan ontspannen in je eigen vertrouwde omgeving, wat het goed doorzetten van de weeën bevordert. Het verstoren van dat proces door je te moeten verplaatsen en in een vreemde omgeving terecht te komen, kan ervoor zorgen dat de kracht van de weeën afneemt.

Wil je poliklinische bevallen in het ziekenhuis dan gaan wij op het moment dat je voldoende ontsluiting hebt met je mee en begeleiden je verder bij de bevalling in het ziekenhuis. Het is als een verplaatste thuisbevalling. We zullen je niet onnodig aansluiten op medische apparatuur, maar je hetzelfde begeleiden als in de thuissituatie. Voor een poliklinische bevalling zonder medische indicatie geldt een wettelijke eigen bijdrage. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden deze eigen bijdrage. Een paar uur na de bevalling ga je weer naar huis.

Je kunt er van tevoren nog zo goed over nagedacht hebben over waar je wilt bevallen, maar op het moment suprême kan het toch weer anders lopen. We vinden het belangrijk dat je hierin je eigen gevoel volgt en je eigen keuzes maakt.

Medium risk

Soms vinden wij het noodzakelijk dat je in het ziekenhuis bevalt onder onze begeleiding. Een voorbeeld hiervan is als je  bij de vorige bevalling teveel bloed hebt verloren of als de placenta er toen niet vanzelf uitkwam. Dit wordt een medium-risk bevalling genoemd. Je bevalling wordt vergoed door je verzekeraar. Wij begeleiden medium-risk bevallingen in de Isala klinieken.

Medische indicatie

In sommige zwangerschappen zijn risico’s primair aanwezig voor de moeder en/of het ongeboren kind. Het kan zijn dat je een medische indicatie krijgt. Bevallen met een medische indicatie wil zeggen dat je onder verantwoordelijkheid van de gynaecoloog bevalt. Soms is dit al eerder in je zwangerschap duidelijk. Bijvoorbeeld bij een meerlingzwangerschap, hoge bloeddruk of een stuitligging.

Een medische indicatie kan ook ontstaan tijdens je bevalling. Bijvoorbeeld als de baby in het vruchtwater gepoept heeft, je bevalling onvoldoende vordert, je langer dan 24 uur gebroken vliezen hebt of pijnstilling wilt.

Als je een medische indicatie hebt, beval je onder leiding van een klinisch verloskundige of de gynaecoloog (in opleiding).[/vc_column_text][vc_empty_space height=”60″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/12″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]