[vc_row full_width=”stretch_row_content_no_spaces” parallax=”content-moving” parallax_image=”4305″ css=”.vc_custom_1455385349568{padding-top: 200px !important;padding-bottom: 200px !important;}” dt_color=”#ffffff” dt_color_opacity=”01″][vc_column][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”stretch_row” css=”.vc_custom_1455385594830{padding-top: 100px !important;padding-bottom: 100px !important;background-color: #fafafa !important;}”][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/12″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”5/6″][vc_column_text]
In een geboorteplan beschrijf je jouw wensen rondom de bevalling. Het zorgt ervoor dat alle zorgverleners in één oogopslag zien wat jouw verwachtingen zijn rondom je zwangerschap en bevalling. Het maken van een geboorteplan is natuurlijk niet verplicht, maar kan je wel goed helpen om je voor te bereiden op de bevalling.
Als een bevalling naar tevredenheid verloopt, heeft dat op korte en lange termijn een positieve invloed op jou als (aanstaande) moeder. Het geeft vertrouwen in eigen kunnen en voor een eventuele volgende bevalling. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat omgaan met de pijn van de bevalling, de steun van de zorgverleners en/of je eventuele partner, een goed verloop van de zorg rondom de bevalling en de mogelijkheid om inspraak te hebben in wat er tijdens je bevalling gebeurt, een positieve invloed heeft op tevredenheid over je bevalling.
Wat is een geboorteplan?
Een geboorteplan is een wensenlijst en een reflectie van je persoonlijke dromen, maar ook angsten rondom de bevalling. Het maken van een geboorteplan nodigt uit om samen met je eventuele partner na te denken wat belangrijk voor je is. Het is ook een goede manier om verwachtingen rondom de bevalling met ons te bespreken. Zo kun je het geboorteplan gebruiken om voor jezelf helder te krijgen wat jij wel en niet fijn vindt tijdens je bevalling. Door dat van tevoren op papier te zetten, kunnen de betrokkenen lezen wat je wensen zijn en daar op inspelen. Tijdens je bevalling wissel je soms van zorgverlener, bijvoorbeeld als wij jou overdragen aan het ziekenhuis. Zij weten dan door je geboorteplan wat voor jou belangrijk is.
Je hebt veel keuzes rondom je bevalling. Denk bijvoorbeeld aan welke sfeer je prettig vindt, hoe je met pijn om wilt gaan, welke informatie je tijdens je bevalling wilt hebben, wie je er bij wilt hebben en hoe je de start met je baby wilt doormaken. Ook als je bevalling anders verloopt dan verwacht en er bijvoorbeeld medisch moet worden ingegrepen, worden de voor- en nadelen van de medische keuzes met betrekking tot je wensen, vaak beter met je besproken.
Wanneer maak je een geboorteplan?
Tijdens je zwangerschap denk je na en praat je over de tijd die komen gaat. Hierdoor komen er vanzelf wensen naar boven. Ook de voorlichtingsavond rond de 30e zwangerschapsweek helpt je hierbij. Hoe dichter je bij je uitgerekende datum komt hoe concreter je wensen vaak worden. Uiteindelijk maak je rond 30-35 weken een geboorteplan. Het geboorteplan bespreken we met je op een aparte afspraak waarin we nog een keer kort de bevalling doornemen.
Voor meer informatie:
http://deverloskundige.nl/[/vc_column_text][vc_empty_space height=”60″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/12″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]
© 2016-2021 de Ooievaar verloskundigen
Webdesign door Studio Above
© 2016-2021 de Ooievaar verloskundigen | Webdesign door Studio Above