[vc_row full_width=”stretch_row_content_no_spaces” parallax=”content-moving” parallax_image=”4305″ css=”.vc_custom_1455385349568{padding-top: 200px !important;padding-bottom: 200px !important;}” dt_color=”#ffffff” dt_color_opacity=”01″][vc_column][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”stretch_row” css=”.vc_custom_1455385594830{padding-top: 100px !important;padding-bottom: 100px !important;background-color: #fafafa !important;}”][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/12″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”5/6″][vc_column_text]
Regelmatig van houding wisselen tijdens de bevalling maakt dat je de pijn beter kunt verdragen. Ook duurt de bevalling vaak korter. Het is voor iedereen verschillend welke houding het beste bij je past. Je kunt dat ook pas testen op het moment van de bevalling zelf. Maar het is goed om vast na te denken over welke bevalhoudingen er zijn, zodat je weet welke mogelijkheden er zijn.
Tijdens je bevalling kun je kijken wat voor jou het beste aanvoelt. Blijf in elke geval wel een aantal keer van houding wisselen tijdens je bevalling, ook als je één voorkeur hebt. Dit bevordert over het algemeen het proces. Hieronder kun je meer lezen over verschillende bevalhoudingen.
Liggend op je rug
Tijdens het persen trek je de benen op en til je het hoofd op. Wanneer jij perst, beweegt je kindje met het hoofdje omhoog. Deze houding wordt het meest toegepast. Dit is vaak een prettige houding om te bevallen, maar kan bij rugweeën een onprettige houding zijn. Ook is het optillen van de benen vermoeiend. In deze houding heb je ook het minste lichamelijk contact met je partner. Daarnaast kan de zwaartekracht je niet meehelpen.
Zijligging
Tijdens het persen til je het bovenste been op. Het kindje draait soepel onder het schaambeen door. Dit is een prettige houding als de weeën uit de rug komen of als het hoofdje geholpen moet worden de spildraai te maken. Het is een vermoeiende houding voor het been dat opgetild moet worden, daar word je dan ook bij geholpen.
Half zittend
Tijdens het persen zit je gesteund door kussens in de rug op bed. Het is een prettige houding omdat je benen kunnen blijven staan op de matras en je het hoofd niet hoeft op te tillen. Is je kindje iets zwaarder in gewicht, dan kan het soms moeilijk zijn voor je kindje om de draai onder het schaambeen door te maken. Bij rugweeën kan dit ook een pijnlijke houding zijn. Bij deze houding heb je weinig lichamelijk contact met je partner.
Hurkend
Je staat naast het bed en als er een perswee komt leun je of op de bovenbenen van je partner of steun je op de rand van het bed. Op deze manier werkt de zwaartekracht mee en voel je goed waar het hoofdje zit. Hierdoor wordt het persen gemakkelijker. De rug wordt minder belast en je partner kan je helpen tijdens de geboorte van jullie kindje. Bovendien draait het bekken tijdens het hurken verder open zodat je maximale ruimte voor het kindje maakt. Het kan een vermoeiende houding zijn voor de benen. Je hebt veel lichamelijk contact met je partner, die ook echt hard mee werkt.
Staand
Tijdens het persen blijf je staan en leun je op je partner of op bijvoorbeeld de strijkplank. Het leunen maakt het minder vermoeiend voor de benen. Tijdens de geboorte van jullie kindje hurk je samen met je partner. Sommige vrouwen zijn bang dat het kindje zo maar op de grond valt. Hier hoef je echter niet bang voor te zijn omdat je uit een natuurlijk reflex je kindje pakt als het geboren wordt. En wij vangen de baby natuurlijk op!
Zittend op de baarkruk
Dit is een veel gebruikte manier om te bevallen. Voordelen zijn dat je veel lichamelijk contact met je partner hebt, wat een veilig gevoel geeft. De zwaartekracht helpt mee bij de geboorte van het kindje. Je voelt vaak goed hoe je moet persen. Nadelig is dat de bloeddoorstroming van de billen niet zo goed is, wat kramp, pijn en zwellingen kan geven. Daarom raden we je aan regelmatig even te gaan staan tussen het persen door.
Wij hebben altijd een baarkruk bij ons!
Op handen en knieën
Dit is een goede houding om te bevallen, voornamelijk als je veel last hebt van rugweeën. De zwaartekracht helpt het kindje mee om geboren te worden.
Voordelen van rechtop (staan of zittend) bevallen ten opzichte van liggend bevallen zijn:
[/vc_column_text][vc_empty_space height=”60″][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/12″][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]
© 2016-2021 de Ooievaar verloskundigen
Webdesign door Studio Above
© 2016-2021 de Ooievaar verloskundigen | Webdesign door Studio Above